Základní rybářské vybavení na feeder

Rybaření je vášeň, ale aby se vám zadařilo a vy něco skutečně chytili, potřebujete řádné vybavení. V tomto článku se proto podíváme na to, jaké vybavení je potřeba mít při chytání na feeder. Základní vybavení na feeder není tolik finančně náročné, nenechte se tedy odradit, i pokud jste teprve začátečníci. Věřte, že se vám investice nesčetněkrát vrátí.

IMG_4664 (1)

Co je to feeder?

Chytat takzvaně „na feeder“ v dnešní době oslovuje čím dál tím více rybářů, a proto si pojďme tuto moderní rybářskou techniku více přiblížit. Mezi typické prvky feederového lovu patří především feederový prut, jehož konec je z velmi tenkého a pružného materiálu v podobě feederové barevné špičky. Díky její ohebnosti a detekční křivce pak rybář okamžitě pozná a v rukou ucítí i ten nejmenší úlovek. Každý prut pak musí být osazen kvalitním navijákem, který jakýmsi pomyslným motorem každého feederového prutu. Dalším znakem feederového rybaření jsou krmítka, velmi tenké vlasce a drobné háčky. Krmítko plné voňavého krmení (to musí být dostatečně lepkavé, aby se v krmítku při náhozu udrželo a my ho dopravili efektně na lovné místo, ale zároveň je potřeba jeho rychlé rozmělnění ve vodě), je pro ryby velmi atraktivní a háček, který se na vlasci nachází kousek od této hostiny, nikdy nemine svůj cíl. Proto je lov na feeder tak spolehlivý, velmi přesný a hlavně akční.

Na feeder dokážete ulovit téměř vše. Tato často i závodní technika totiž hravě obstojí jak ve stojaté, tak v tekoucí vodě. Důležitá je ale přesnost rybáře. Nahazovat je třeba přesně a to stále do jednoho místa, které už je zakrmené a ryby tam jsou nalákané. Feeder proto není nic pro pasivní rybáře, kteří si rádi při rybaření zdřímnou nebo prut jen tak položí a vyčkávají opodál. Tato technika je velmi aktivní, je třeba být ve střehu.

Vybavení na feeder: 

  • Feederový prut 3,6 m, který je ideální jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.
  • Naviják s přední brzdou
  • Všestranný vlasec. Obecně ale platí, že čím tenčí vlasec máte, tím více záběrů vyjde. 
  • Kvalitní feederová krmítka pro navábení úlovku.
  • Podběrák, díky kterému vytáhnete svůj úlovek z vody ven. 
  • Jakákoliv podpěra prutu, abyste nemuseli po celou dobu lovu prutem zaměstnávat své ruce a také pro dokonalé a stabilní napnutí vlasce, což je u této techniky skutečně potřeba. 
  • Plastový kbelík nebo jinou nádobu na návnady.
  • Vyprošťovač háčků.
  • Křesílko, které vám bude maximálně pohodlné.
  • Ostrý kapesní nožík. Ten máte ale pravděpodobně všichni doma.  

Tohle je stálé vybavení na feeder, které vám při správné údržbě vydrží i roky (samozřejmě kromě vlasce). Je to tedy jednorázová investice. Pokud se pro rybaření rozhodnete, bez těchto položek se jednoduše neobejdete. Pak tu jsou ale i spotřební věci. Ty budete pravděpodobně dokupovávat pokaždé, kdy se vydáte na vodu za svými úlovky.

Tyto položky jsou už otázkou pár korun, to vás pravděpodobně tížit nemusí. Je potřeba na ně ale myslet. Pokud byste se vydali k vodě bez nich, nic moc byste neulovili, což je samozřejmě logické.

Shrnutí na závěr

Na feeder se můžete vydat lovit i velké ryby, dravce i úhoře, kteří se často pohybují u dna. Ovšem nejčastěji vám asi budou zabírat ty drobné úlovky, pro které je feeder, tedy krmítko, nejatraktivnější. Rozhodně ale záleží, co rybám naservírujete a kde budete chytat. S feederem si můžete vybrat – stojatá či tekoucí voda, na tom nesejde. Rybolov na feeder je skutečně flexibilní.

Pokud se rozhodnete chytat na feeder, rozhodně počítejte s aktivně stráveným časem u vody. Žádná nuda ani poflakování se. Je třeba nahazovat na stále stejné místo a poté sledovat dynamiku prutu jako oko v hlavě. Není to ale o nic složitější než klasické rybaření s prutem pevným. Zvládne to každý, kdo má k této zálibě vztah.