Nástrahy na feeder: Klasiky, které fungují nejvíce

Při rybaření je potřeba úlovek zaujmout. Pokud se vám to nepovede, zcela jistě půjdete domů s neúspěchem. Je to sice i tak hezky strávený čas v přírodě, ale bez úlovku to není ono. V tomto článku vám představíme nejfunkčnější nástrahy na feeder, díky kterým se vám jistě zadaří ať už se chystáte na větší či menší ryby.

IMG_9577 (3) (1)

1) Sterilovaná kukuřice
Kukuřice v plechovce by měla být základní výbavou nejen každé kuchyně. V zásobě by ji měli mít i dobří rybáři. A obzvlášť ti, kteří chytají na feeder. Na kukuřici berou kapři, cejni, karasi a například i líni. Stačí jedno nebo dvě zrnka této žluté lahůdky na háček a ryby se budou moct utlouct. Mimo té sterilované si vystačíte klidně i s mraženou, jen bude potřeba ji nechat trochu povolit.  

2) Masní červi
Červi jsou pravděpodobně tou nejznámější a nejklasičtější návnadou. Troufáme si říct, že je to téměř synonymum. Berou na ně téměř všechny druhy ryb, nikdy je neomrzí. Na háček je dobré nastražit alespoň dva červy naráz, ale šetřit s nimi nemusíte. Buďte k rybám štědří, vrátí se vám to na úlovcích.  

3) Klasický tukový rohlík
Nemusíte chodit pro čerstvé ranní pečivo, bohatě si postačíte s tím gumovým rohlíkem, kterého byste se už ani nedotkli. Ryby z něj budou nadšené. Jeho snadná dostupnost je výhodou především v momentě, kdy nemáte zrovna po cestě obchod, ve kterém byste mohli doplnit zásobu červů nebo jiných rybářských specialit. Stačí navštívit potraviny a koupit rohlík společně s kukuřicí (tato kombinace mimochodem funguje velmi dobře).

4) Hnojné žížaly
Celoročně oblíbená rybí specialita. Rychle si ji najdou především kaprovité a dravé ryby. Pokud se tedy vydáte například po stopách okounů či sumečků, žížaly by měly být povinnou výbavou. Opět, stejně jako u červů, je dobré jich na háček navléknout více, čímž se umocní jejich pach pod vodou. Můžete si je nasbírat sami, nebo je koupit v rybářských potřebách pod názvem dendrobeny.

5) Pelety z masových mouček
Zde je třeba dávat pozor, aby pelety nebyly plovoucí a tedy pro feeder nevhodné. Ty klasické pelety, které se snadno potopí a zároveň i rozpustí, jsou skvělou návnadou na všechny kaprovité ryby. Je možné je přidávat i do krmítek s krmnými směsmi. Na feeder vybírejte pelety o velikosti 4-16 mm. 

6) Burizony
Další levná a dostupná návnada. To jsou burizony. Rychle změknou a ryby je milují. Stačí napíchnout jeden nebo dva burizony na háček a můžete lovit. Rozhodně ale není od věci je kombinovat s dalšími typy návnad – skvělou přílohou k burizonům mohou být klidně žížaly. 

Jak rybám připravit ještě lepší hostinu? 

Vyzkoušejte kombinaci těchto návnad. Ozvláštněte svou návnadu a udržte ryby ve střehu. Pokud využijete na feederový háček například rohlík společně s nějakou živočišnou návnadou, rozhodně neuděláte chybu. Dobře funguje i kukuřice s žížalami nebo červy. Vyzkoušejte všechny možné varianty, vymýšlejte nové a pozorujte, co rybám ve vašem okolí chutná nejvíce. 

Umělé návnady

Věděli jste, že existuje i umělá kukuřice nebo dokonce i červi? Je to tak trochu kamufláž, ale ryby na ni plavou s radostí. To máme vyzkoušené. Velkou výhodou je to, že dobře drží. Nekroutí se a jsou pevné. Dají se navíc používat opakovaně, takže ušetříte čas i těch pár korun, které byste utratili například za rohlíky. Reálnou nástrahu ale na stoprocent nenahradí. Většina rybářů stejně dává přednost těm skutečným.

Nechte se inspirovat našimi tipy a choďte na ryby s radostí. Pobyt v přírodě léčí, tak se zhluboka nadechněte, naberte pár žížal a užívejte si každý úlovek.

Rybolovu a feederu zdar.